Psihologii explica efectele surprinzatoare pe care le are prajituritul pentru cei din jurul nostru

Si nu este vorba doar despre a le oferi ceva dulce.

Brutarii folosesc orice scuza gasesc la indemana pentru a-si incalzi cuptoarele. Pun la copt o o prajitura pentru a celebra ziua cuiva, decupeaza prajiturele pentru a marca o sarbatoare sau pregatesc briosele umplute pentru ca tuturor le place ciocolata. Dar specialistii au descoperit ca patiserii si cofetarii au un tel mai presus decat a oferi ceva dulce celor din jur. A face prajituri, in special pentru altii, vine la pachet cu nenumarate beneficii psihologice.

A face prajituri este o forma de exprimare si comunicare pe care oamenii o folosesc.
"Prajituritul are avantajul de a permite oamenilor exprimarea creativă", a declarat profesorul de științe psihologice și creștine la Universitatea din Boston, Donna Pincus.

"Există literatură de specialitate care explica legătura dintre expresia creativă și bunăstarea generală. Indiferent dacă este vorba de pictura sau de muzică [sau de facut prajituri], există o ușurare a stresului pe care oamenii o primesc de la a avea un fel de priză și de a se exprima".

Stresul este legat de o serie de probleme psihice și fizice și găsirea unor modalități de a face față stresului este importantă pentru a duce o viață sănătoasă.

Când coaceți prajituri pentru alți oameni, coacerea poate fi, de asemenea, o modalitate utilă de a comunica sentimentele. Susan Whitbourne, profesor de științe psihologice la Universitatea din Massachusetts, indică norma culturală de a aduce alimente cuiva când un om iubit a trecut in nefiinta. Uneori nu există cuvinte și doar alimentele pot comunica ceea ce încercați să spuneți. "Poate fi de ajutor pentru persoanele care au dificultăți în a-și exprima sentimentele în cuvinte dar pot arăta mulțumiri, aprecieri sau simpatii prin produsele coapte pentru ei".

Julie Ohana, un asistent social clinic licențiat și terapeut de artă culinară, a declarat pentru HuffPost: "În multe culturi, în multe țări, mâncarea este într-adevăr o expresie a dragostei și este de fapt frumoasă, pentru că este ceva cu care toti ne regasim cu adevărat. Cred că ar putea să se transforme intr-o problemă nesănătoasă atunci când înlocuiește comunicarea în sensul tradițional, dar dacă se face împreună cu comunicarea, este absolut un lucru pozitiv și foarte minunat".

Coacerea pentru tine și pentru alții este o formă de eliberare a mintii.

Am auzit cu toții de beneficiile meditației și ale atenției - creșterea fericirii și reducerea stresului - și coacerea poate culege unele dintre aceleași recompense. "Coacerea necesită multă atenție. Trebuie să măsurați, să vă concentrați fizic asupra aluatului. Dacă vă concentrați asupra mirosului și gustului, pentru a fi prezent cu ceea ce creați, acel act de mindfulness în acel moment poate avea și un rezultat în reducerea stresului ", explică Pincus.

Această credință susținută este unul din motivele pentru care terapia artistică culinară este mai obișnuită, alături de terapia artistică - se potrivește cu un tip de terapie cunoscut sub numele de activare comportamentală.

"Coacerea de prajituri se gândește pas cu pas și urmărește specificul aici și acum, dar se gândește și la rețete în ansamblu, antena în ansamblu, ce urmează să facă cu ea, cine va merge, la ce oră îl împărțiți, astfel încât coacerea este o modalitate foarte bună de a dezvolta acel echilibru al momentului și a imaginii mai mari", spune Ohana.

Și nu numai că mintea este o bună abilitate de a stăpâni, dar poate, de asemenea, să ușureze prezența gândurilor triste. John Whaite, brutarul care a câștigat "The Great Bake Off" în 2012, a declarat public că pentru el coacerea a fost un ajutor în ceea ce privește tratarea depresiei sale maniacale.
Pincus a spus că atunci când acest lucru este conștient - cum ar fi atunci când se coace - poate însemna că "nu petreceți timp rumându-vă asupra gândurilor, știm că rumânarea duce la depresie și gânduri triste, dacă faceți ceva productiv. Și chestia plăcută de a coace este că ai o recompensă atât de tangibilă la sfârșit și că se poate simți foarte benefic pentru ceilalți".

Coacerea pentru alții este o formă de altruism.

În esenta, a coace pentru alții este chiar actul de a da. În timp ce procesul de coacere poate contribui la un sentiment general de bunăstare, dând naștere acestui sentiment.

"Coacerea pentru alții poate crește sentimentul de bunăstare, poate contribui la ameliorarea stresului și vă va face să vă simțiți că ați făcut ceva bun pentru lume, ceea ce poate crește sensul vostru și legătura cu alte persoane", a declarat Pincus HuffPost.

Coacerea bunurilor de cofetărie cu intenția de a le oferi este o formă de altruism - este un sacrificiu pe care îl faci pentru altcineva - și beneficiile acestui act de altruist au fost foarte studiate și s-a scris mult despre el.

Dar "există și o valoare simbolică în coacere pentru alții, deoarece alimentele au atât semnificație fizică, cât și emoțională", spune Whitbourne. "Cele mai multe beneficii s-ar acumula atunci când faceti prajituri fara să căutați atenție sau fara sa fiti in competitie cu alții, dar când doriți doar să împărțiți mâncarea cu oameni pe care credeți că îi vor aprecia. Atâta timp cât ești bun la ceea ce coci."

Dacă coacerea este o activitate care vă epuizeaza fizic, atunci este posibil să nu obțineți aceleași beneficii psihologice - pentru că relaxarea si energizarea trebuie să fie dintre beneficiile sale. "Dacă cineva are o fobie cu gătit și coacere, nu este pentru ei. Este mai bine pentru oamenii care încep cu un nivel de confort de bază în bucătărie ", spune Ohana. Pincus este de acord: "Atâta timp cât nu este stresant și nu este obligatoriu, poate fi benefic pentru toți".

"Cred că oferind mâncare altcuiva este la fel de mult un confort pentru persoana care primește ca pentru persoană care servește și oferă", spune Ohana.

Voi ati simtit astfel de sentimente cand ati facut pentru cei dragi?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajută tortul să spună ceva cu toppere și mesaje decupate

“Nunta de la A la Z”, un eveniment menit să aducă bucurie